Raziskava »Narodni dom v Ul. Filzi«: izhodišča za pripravo strateške vizije o novem večnamenskem središču tržaških Slovencev in širše krajevne skupnosti

Naročnika: Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) prek Ciljnega začasnega združenja Projekt

Izvajalec: SLORI
Vodja projekta: dr. Zaira Vidau
Sodelovala: dr. Devan Jagodic, Norina Bogatec
Obdobje trajanje projekta: 2020

V sklopu priprav na slovenost ob 100. obletnici požiga Narodnega doma sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) prek Ciljnega začasnega združenja Projekt dala februarja 2020 pobudo za raziskavo, s katero sta želela pridobiti vrsto informacij in stališč za oblikovanje strateške vizije o nadaljnjem razvoju večnamenskega središča tržaških Slovencev in širše lokalne skupnosti. Izvedbo raziskave sta krovni organizaciji zaupali SLORI-ju, ki je zbral poglede, stališča in predloge o prihodnji namembnosti tega objekta, pa tudi konkretne potrebe in načrte slovenskih družbenih in kulturnih sredin, ki so izrazile zanimanje za selitev v nove prostore. Raziskava je namreč zajela tako imenovane ustanove in organizacije primarnega pomena za slovensko narodno skupnost v Italiji in slovenska društva, ki delujejo v tržaškem mestnem središču. Zbiranje vprašalnikov je potekalo v obdobju strogih omejitev zaradi pandemije, kar je časovno pogojevalo potek raziskave. Izsledki raziskave so bili zbrani v poročilu, ki zajema tudi zgodovinski uvod dr. Gorazda Bajca in dr. Boruta Klabjana ter izbor fotografij Narodnega doma nekoč, ki jih je nudil Odsek za zgodovino in etnografijo pri NŠK. Izsledki raziskave so bili predstavljeni 24. julija v zunanjih prostorih TPK Sirena v Barkovljah.
Predstavitev je bila zaradi omejitev za preprečevanje okužb s koronavirusom namenjena organizacijam in društvom, ki so sodelovala pri izvedbi raziskave, ter medijem.
Po uvodnih pozdravih organizatorjev Ksenije Dobrila (predsednice SKGZ-ja), Walterja Bandelja (predsednika SSO-ja) in Devana Jagodica (direktorja SLORI-ja) ter uvodnim nagovorom Radota Raceta (predsednika fundacije Narodni dom), je ugotovitve raziskave predstavila Zaira Vidau.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se