Raziskovanje Slovencev v Italiji

Sergij Lipovec (ur.)

SLORI, Trst, 2014

Publikacijo je SLORI izdal ravno v okviru pobud ob praznovanju 40. obletnice. Knjigo je uredil ustanovni član in trenutni predsednik nadzornega odbora Sergij Lipovec, pri njeni pripravi pa so sodelovali številni člani vodstvenih organov ter sodelavci inštituta.

Publikacijo sestavljajo štiri samostojna poglavja, ki celovito in pregledno predstavljajo obdobje nastanka inštituta, njegov 40-letni zgodovinski razvoj, sodobno razčlenjeno strukturo in delovanje ter številne izzive in razvojne perspektive, ki ga v prihodnje še čakajo. V posebnem poglavju so v obliki intervjujev zbrani spomini in pričevanja nekaterih ustanovnih članov, nekdanjih ravnateljev in raziskovalcev, priloge pa združujejo glavne znanstvene dosežke inštituta in prikazujejo njegovo bogato bibliografijo.

Gre torej za publikacijo, ki opozarja na utrjeno vlogo inštituta v ustvarjanju in posredovanju znanja o Slovencih v Italiji, v povezovanju in usmerjanju manjšinskega intelektualnega potenciala, ne nazadnje pa tudi v spodbujanju medkulturnega sožitja in sodelovanja v čedalje bolj odprtem slovensko-italijanskem kontaktnem prostoru.   

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se