Misliti več. Filozofska stičišča

V. Brecelj, J. Šček (ur.)
SLORI v sodelovanju s Slovenskim klubom in Društvom slovenskih izobražencev,
Trst, 2021

Dvojezični Zbornik mednarodnih filozofskih srečanj Misliti več. Filozofska stičišča / Pensare di più. Incroci di filosofia, ki ga letos izdaja Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) v sodelovanju s Slovenskim klubom in Društvom slovenskih izobražencev, je drugi knjižni podvig projekta, ki je nastal 11. aprila 2014 ob prvem slovensko-italijansko-hrvaškem filozofskem simpoziju v Veliki dvorani Narodnega doma v Trstu. Jeseni istega leta je že izšel prvi zbornik z izvirnimi prispevki nastopajočih mislecev. Odtlej v mesto v zalivu prinaša kakovostne kulturne dogodke, ki aktualna vprašanja obravnavajo s filozofskega in širšega humanističnega gledišča.

Urednika Veronika Brecelj in Jernej Šček sta za drugi dvojezični, slovensko-italijanski zbornik Misliti več. Filozofska stičišča izbrala pet izvirnih prispevkov, ki so nastali v zadnjih petih letih ob različnih kulturnih prireditvah v Trstu. Prvi sklop vsebuje prispevka Renate Salecl in Pierangela Di Vittoria s srečanja z naslovom Franco Basaglia in antipsihiatrija danes, ki je bilo 19. septembra 2015 ob drugi izvedbi festivala SLOFEST. Drugi sklop sestavljata prispevka Francesca Magrisa in Milana Bufona s srečanja Na obrobju: razmišljanja o razmerju med periferijo in centrom v sodobnem evropskem in globalnem prostoru, ki je bilo 12. maja 2017. Tretji sklop je dodatek v spomin preminulemu pesniku in akademiku Alešu Debeljaku (1961–2016), in sicer gre za sestavek, ki ga je avtor napisal za prvi simpozij, a na njem tedaj ni mogel nastopiti.            

Vse vsebine filozofskih srečanj Misliti več / Pensare di più so od samega začetka dvojezične, v prepričanju, da je treba za odprte prostore miselnega dialoga zadostiti pogojem jezikovne enakopravnosti.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se