MLADINSKI RAZISKOVALNI TABOR

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) vabi mlade med 18. in 30. letom starosti na POLETNI MLADINSKI RAZISKOVALNI TABOR.

TEMA: Cilj raziskovalnega tabora je odkrivanje mladinske stvarnosti slovenske skupnosti v Italiji, zbiranje pričevanj mladih in raziskovanje njihove identitete. Na podlagi zbranega gradiva bomo ustvarili raziskovalni dokumentarec o sodobnih identitetah mladih Slovenk in Slovencev v Italiji.

KDAJ: Od ponedeljka, 8. julija, do petka, 12. julija 2024. Udeleženke in udeleženci bodo preživeli pet dni v spremstvu svojih mentoric in mentorjev.

KJE: Udeleženke in udeleženci bodo nastanjeni v prostorih Dijaškega doma Nova Gorica, kjer bodo prva dva dni potekala uvodna predavanja. Večino časa pa bomo preživeli na terenu! Od srede do petka bomo s kombijem potovali po tržaški, goriški in videmski pokrajini ter zbirali pričevanja mladih Slovenk in Slovencev v Italiji.

VSEBINE UVODNIH PREDAVANJ:

  • poglobljeni vpogled v slovensko narodno skupnost v Italiji: njen zgodovinski razvoj, sodobno sliko stanja, jezikovne in identitetne razsežnosti, mladinsko stvarnost;
  • metode in postopki družboslovnega raziskovalnega dela na terenu;
  • osnovne veščine ustvarjanja raziskovalnih dokumentarcev.

MENTORJI IN SPREMLJEVALCI: Udeleženke in udeležence bo spremljala in usmerjala mlada multidisciplinarna skupina raziskovalcev in drugih strokovnjakov za obravnavana vprašanja. 

RAZISKOVALNI DOKUMENTAREC: Dokumentarni film bo temeljil na zbranih pričevanjih mladih Slovenk in Slovencev v Italiji, ki jih bodo udeleženke in udeleženci intervjuvali v tržaški, goriški in videmski pokrajini. Cilj dokumentarca je poglabljanje sodobnih oblik povezanosti in istovetenja mladih s slovenskim narodnostnim in jezikovnim elementom. Za izbor posnetkov, montažo in režijo zaključnega filma bo odgovoren profesionalni filmski ustvarjalec. Dokumentarec bo predstavljen na slovesnosti ob 50-letnici Slorija novembra 2024.

POGOJI UDELEŽBE :

Mladinski raziskovalni tabor je namenjen mladim med 18. in 30. letom starosti.

Udeležba JE BREZPLAČNA!

Število vpisnih mest je omejeno (10). Udeleženkam in udeležencem bo SLORI ob 50-letnici kril vse stroške bivanja (nastanitev, prehrano – zajtrk, kosilo in večerjo, prevoz s kombijem in predavanja).

Pri sprejemnem postopku bomo upoštevali vrstni red prispelih prijav.

VEČ INFORMACIJ: 040/636663

PRIJAVA: Kandidatke in kandidate vabimo, da se prijavijo tukaj

ROK: Prijave zbiramo do 17. junija 2024!

Pričakujemo vas!

Osebni podatki, posredovani ob prijavi, bodo hranjeni in obdelani v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se