Jezikovna podpora Zadružni kraški banki (ZKB)

Storitev jezikovne podpore

Naročnik storitve: Zadružna kraška banka
Izvajalec storitve: SLORI
Vodja projekta: dr. Matejka Grgič. Sodelujejo: Aliče Mačkovšek, Lara Pižent, mag. Andreja Kalc.
Obdobje izvajanja: 2022

Namen jezikovne podpore je izboljšanje kakovosti ustne in pisne rabe slovenskega jezika v poslovanju banke s pripravo jezikovnih pripomočkov in izpopolnjevanja zaposlenih.

SLORI je za naročnika opravil naslednje storitve:

– Izdelava terminološkega glosarja. SLORI je pripravil terminološki glosar, do katerega bodo zaposleni lahko dostopali z zaklenjene spletne strani, lahko pa si ga bodo naložili na strežnik in namizje ali ga tiskali v poljubnem formatu. V italijansko-slovenskem glosarju so zbrani najpogostejši termini s področja bančništva, poslovanja, računovodstva in financ.
– Izdelava slogovnega priročnika. SLORI je pripravil tudi slogovni priročnik. V priročniku bodo zbrani primeri ustrezne rabe slovenskega jezika v poslovnem (bančnem) okolju, primeri pogostih napak, odstopanj od norme in neustreznih rab ter nasveti za učinkovitejše sporazumevanje.
– Izobraževalne delavnice. SLORI je izvedel štiri izobraževalne delavnice za vodstvo banke. Glavne obravnavane teme so bile: a) učinkovito poslovno sporazumevanje v slovenskem jeziku (uvod); b) 10 pravopisnih in slovničnih pasti slovenskega jezika; c) pojavi italijansko-slovenskega jezikovnega stikanja v poslovnem (bančnem) okolju; č) prevajanje za managerje: prenos vsebin iz italijanskega v slovenski jezik.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se