Izvedba izpopolnjevalnih tečajev slovenščine za administrativno osebje uprave Avtonomne dežele FJK, prevajalce občin in referente na splošnih okencih

Izpopolnjevalni tečaji slovenščine

Naročnik: družba Insiel FVG
Izvajalec: SLORI (Jezik) v sodelovanju s Centralnim uradom za slovenski jezik FJK
Vodja programa: dr. Matejka Grgič (2020); dr. Andreja Kalc (2021)
Predavatelji:
2020: Matejka Grgič, Helena Dobrovoljc, Gregor Geč, Andreja Kalc, Dafne Marko, Sandro Paolucci, Damjan Popič
2021: Matejka Grgič, Boris Kern, Miha Kovač, Maja Melinc Mlekuž, Damjan Popič, Hotimir Tivadar, predstavnice t. i. konzorcija slovenskih prevajalskih ter lektorskega društva (Barbara Pregelj, Kristina M. Pučnik, Andreja Skarlovnik Ziherl, Diana Grden Jenko, Živa Malovrh) ter lektorja slovenske nacionalne televizije (Petra Jordan in Rok Dovjak)
Obdobje izvajanja storitve: 2020, 2021

Izobraževalni program je bil namenjen uslužbencem javnega sektorja, SLORI pa ga že tretje leto zapored izvaja po naročilu Avtonomne dežele FJK oziroma Družbe INSIEL. Tudi letošnja izvedba je predvidela dva 20-urna tečaja, od katerih je bil prvi namenjen zaposlenim na tako imenovanih okencih za poslovanje v slovenskem jeziku, drugi pa delavcem in delavkam v administrativnih službah. Oba programa sta temeljila predvsem na rabi slovenskega jezika v javni upravi, pomemben segment pa je bil namenjen terminologiji in spoznavanju različnih jezikovnih orodij. Izobraževalno ekipo so sestavljali Matejka Grgič, Helena Dobrovoljc, Gregor Geč, Andreja Kalc, Dafne Marko, Sandro Paolucci in Damjan Popič, predavanja pa so sooblikovale tudi prevajalke Centralnega urada za slovenski jezik FJK: Jana Černe, Fedra Paclich, Laura Sgubin, Eva Srebrnič in Tanja Sternad.

Tudi izvedba 2021, ki se je zaključila 16. decembra 2021, je predvidela dva 20-urna tečaja, od katerih je bil prvi namenjen zaposlenim na t. i. okencih za poslovanje v slovenskem jeziku, drugi pa delavcem in delavkam v administrativnih službah. Oba programa sta temeljila na urjenju t. i. slovnične in pravopisne zmožnosti ob pomoči različnih prosto dostopnih jezikovnih orodij in virov, s čimer se je SLORI odzval predvsem na želje udeležencev, izražene v lanski anketi. Program pa so dopolnjevale tudi širše vsebine, s katerimi so organizatorji hoteli zadostiti ciljem bolj celostne skrbi za slovenščino na delovnem mestu.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se