Jezikovne manjšine v Evropski uniji / Le minoranze linguistiche dell’Unione Europea

Izšla je e-knjiga LE MINORANZE LINGUISTICHE NELL’UNIONE EUROPEA: Le prospettive di nuovi strumenti di tutela e promozione (slov. JEZIKOVNE MANJŠINE V EVROPSKI UNIJI: Perspektive novih instrumentov za zaščito in promocijo).

E-knjiga prinaša izbor prispevkov, predstavljenih marca 2018 v kraju Palù di Fersina na Tridentinskem; študijski seminar, ki je potekal pri skupnosti Mohenov, je organizirala Univerza v Trentu. Prispevke je zbral in uredil prof. Roberto Toniatti s pravne fakultete, knjiga pa je izšla v okviru projekta LIA (Laboratorio di Innovazione istituzionale per l’Autonomia integrale).
Seminar je bil namenjen opredelitvi slike stanja na področju pravne zaščite jezikovnih manjšin v Italiji oziroma oceni učinkov, ki naj bi jih prinašali novi evropski zaščitni ukrepi z uresničevanjem ciljev pobude Minority SafePack.
Zbornik vsebuje tudi vsebinski prispevek SLORI-jeve sodelavke Adriane Janežič, ki prinaša temeljit pregled o uresničevanju pravnovarstvenih določil za slovensko narodno skupnost v Italiji, s posebnim poudarkom na sistemu šolanja in izobraževanja s slovenskim učnim jezikom.
Slovenci v Italiji so sicer prisotni že v predgovoru zbornika, saj je urednik knjigo uradno posvetil tržaškemu kulturniku in pisatelju slovenske narodnosti, prof. Borisu Pahorju.
E-knjiga je na voljo na spletni povezavi http://www.liatn.eu/images/Toniatti_Le_minoranze_linguistiche_dellUnione_eBook_completo_compressed.pdf

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se