Tretji posvet o furlanski toponomastiki

Societât Filologjiche Furlane / Furlansko filološko društvo proslavlja 100. obletnico delovanja na področju raziskovanja in vrednotenja kulturne ter jezikovne dediščine v Furlaniji. Organizacija od vedno namenja veliko pozornosti raziskovanju krajevnih imen in toponimov, ob jubilejni obletnici pa je med ostalimi prireditvami organizirala tudi Tretji posvet o furlanski toponomastiki, ki se je med 7. in 9. novembrom odvijal v Gorici in Novi Gorici.

Po prvih dveh uspešnih  izvedbah (1988 in 1992) bo na novem študijskem srečanju priložnost za pregled zadnjih izsledkov na področju raziskovanja toponomastike v Furlaniji – Julijski krajini, pa tudi za znanstveno soočenje in metodološko primerjavo med različnimi izkušnjami iz drugih italijanskih in čezmejnih območij.

V okviru tretjega sklopa predavanj (na Gradu Kromberk, 8. novembra), ki poteka v sodelovanju s SLORI-jem, je predavala tudi sodelavka inštituta, mag. Anja Škarabot. Predstavila je referat z naslovom  “Nomen est omen”: Uradna in neuradna poimenovanja krajine v Gorici.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se