Tiskovna konferenca o projektu Večine spoznavajo manjšine

Slori – Slovenski raziskovalni inštitut v sodelovanju z Italijansko unijo prireja v četrtek 30. novembra 2006, ob 12. uri, v dvorani »Paolo Alessi« novinarske zbornice, korzo Italia 13 v Trstu, tiskovno konferenco o projektu Večine spoznavajo manjšine.

Cilj projekta je seznanjati mlade pripadnike večinskih narodov na obeh straneh meje (v Furlaniji Julijski krajini in v Sloveniji) o večetničnem in večkulturnem značaju obmejnega teritorija prek spoznavanja realnosti dveh manjšin, in sicer Slovencev v Italiji ter Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem.

V tem okviru bo predstavljena vsebina projekta s posebnim poudarkom na predstavitvah dveh manjšin na večinskih višjih srednjih šolah in univerzah na obeh straneh meje, ki so že v teku. Ob tem poteka raziskava o poznavanju manjšin med mladimi pripadniki večin na obmejnem območju, ki se bo zaključila s predstavitvijo rezultatov ter evalvacije srečanj z dijaki in študenti. Nadalje so predvidena še strokovna srečanja med raziskovalci obeh manjšin na temo promocije manjšin ter njihovega jezika. Projekt zajema še pripravo publikacije in spletne strani o obeh manjšinah.

Projekt je sofinanciran v okviru programa evropske pobude Interreg IIIA Italija-Slovenija 2000-2006 (www.interreg-it-si.org). Partnerji projekta so še v Sloveniji Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti in Italijanski center za promocijo, kulturo, izobraževanje in razvoj “Carlo Combi” ter v Italiji Slovenska kulturno gospodarska zveza, Svet Slovenskih Organizacij in Združenje prijateljev časopisa Isonzo/Soča.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se