Slovenska šola in učenje slovenskega jezika

Srečanje s Susanno Pertot (psihologinja in psihoterapevtka, docent Psiholingvistike na Univerzi na Primorskem, raziskuje in objavlja na temo večjezičnosti) in Matejko Grgič ( jezikoslovka, raziskovalka pri Slori-ju) bo v četrtek, 28. 11. 2019 ob 17.30 v Dijaškem domu Gorica, Ul. Monte Santo 84.

Srečanje bo potekalo v italijanščini, ker je namenjeno v prvi vrsti italijanskim staršem, ki se odločajo za slovensko šolo. Tem staršem bi radi s pomočjo dveh strokovnjakinj nudili informacije, ki jim bodo omogočile, da izbiro slovenke šole opravijo zavestno. Dobili bodo torej informacije, kako poteka usvajanje jezika v zgodnjem otroštvu, kako se slovenščine naučijo otroci, ki doma jezika ne govorijo, kako lahko starši tem otrokom odločujoče pomagajo itd.
Srečanje je hkrati namenjeno vsem staršem otrok, ki obiskujejo slovensko šolo v Italiji, torej tudi tistim, ki doma govorijo izključno slovensko. Tudi ti otroci so namreč v našem okolju podrvrženi močnemu vplivu italijanščine in imajo torej podobne ali celo iste jezikovne prakse (npr. mešanje obeh jezikov itd.) kot otroci iz jezikovno mešanih ali italijanskih družin. Starši lahko veliko pripomorejo k jezikovnemu razvoju svojega otroka, če poznajo nekatere preproste, a kljub temu zelo učinkovite jezikovne strategije. Prav te bosta strokovnjakinji na srečanju tudi predstavili. Vabljeni torej prav vsi starši, ki jim je pri srcu otrokov jezikovni razvoj.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se