Prvo srečanje projekta Pax Factor

Prvo srečanje projekta »Pax Factor. Kultura miru od Velike vojne do današnjih konfliktov«, je bilo v petek, 11. novembra 2016, od 8.30 do 13.00 v dvorani Tessitori Dežele Furlanije Julijske krajine (trg Oberdan, 5) v Trstu. Projekt zajema pet mesečnih srečanj, ki se jih bodo udeležili dijaki in dijakinje petih razredov treh tržaških srednjih šol druge stopnje s slovenskim in italijanskim učnim jezikom, in sicer licejev »F. Prešeren« in »A. M. Slomšek« ter tehničnega zavoda »G. Deledda-M. Fabiani«. Namen projekta je spodbuditi dijake k razmisleku o prizadevanjih za preprečevanje vojn in za iskanje mirovnih rešitev na področjih jezikovnega in kulturnega stika v primerjavi med obdobjem prve svetovne vojne in današnjimi vojnimi žarišči. Projekt si želi osveščati dijake in dijakinje o kulturi miru in jim omogočiti, da s pomočjo preučevanja preteklosti boljše razumejo sedanjost.

Projekt je izraz sodelovanja med Slovenskim raziskovalnim inštitutom SLORI, Narodno in študijsko knjižnico in Muzejem tržaške judovske skupnosti »Carlo in Vera Wagner«.

Projekt predstavlja nadaljevanje lanskega uspešnega projekta »Pax Factor. Spoznajmo se/Conosciamoci«.

Projekt sofinancirata Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina iz razpisa za izobraževalne in didaktične projekte o prvi svetovni vojni in Slovenski raziskovalni inštitut SLORI. 

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se