Predstavitev raziskave o nadaljnjem razvoju Narodnega doma kot večnamenskega središča tržaških Slovencev in širše lokalne skupnosti

V sklopu priprav ob 100. obletnici požiga Narodnega doma sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) prek Ciljnega začasnega združenja Projekt dali februarja letos pobudo za raziskavo, s katero sta želeli pridobiti vrsto informacij in stališč za oblikovanje strateške vizije o nadaljnjem razvoju večnamenskega središča tržaških Slovencev in širše lokalne skupnosti. Izvedbo raziskave sta krovni organizaciji zaupali Slovenskemu raziskovalnemu inštitutu (SLORI), ki je v preteklih mesecih zbral poglede, stališča in predloge o bodoči namembnosti tega objekta, pa tudi konkretne potrebe in načrte slovenskih družbenih in kulturnih sredin, ki so izrazile zanimanje za selitev v nove prostore. Raziskava je namreč zajela t. i. ustanove in organizacije primarnega pomena za slovensko narodno skupnost v Italiji in slovenska društva, ki delujejo v tržaškem mestnem središču. Zbiranje vprašalnikov je potekalo v obdobju strogih omejitev zaradi pandemije, kar je časovno pogojevalo potek raziskave.

Ugotovitve so bile v javnosti prvič predstavljene v petek, 24. julija, ob 20.30 v prostorih TPK Sirena v Barkovljah. Zaradi omejitev, povezanih s preprečevanjem okužb s koronavirusom, je bila predstavitev namenjena izključno organizacijam in društvom, ki so sodelovala pri izvedbi raziskave, ter medijem. Prisotne so v imenu organizatorjev nagovorili predsednica SKGZ-ja Ksenija Dobrila, predsednik SSO-ja Walter Bandelj in direktor SLORI-ja Devan Jagodic, nekaj uvodnih misli pa je prispeval tudi predsednik Fundacije Narodni dom, odvetnik Rado Race. Izsledke raziskave je nato predstavila avtorica, raziskovalka SLORI-ja Zaira Vidau.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se