Priprava zbornika prispevkov Prve deželne konference o varstvu slovenske jezikovne manjšine

Projekt po naročilu Glavne direkcija za kulturo, šport, mednarodne in evropske odnose dežele Furlanije Julijske krajine – Službe za rojake v tujini in manjšinske jezike

Vodja projekta: Adriana Janežič
Sodeloval: Štefan Čok
Obdobje izvajanja projekta: 2012-2013

13. oktobra 2012 se je v Gorici odvijala Prva deželna konferenca o varstvu slovenske jezikovne manjšine, ki jo predvideva deželni zakon 26/2007. Skrb za pripravo zbornika v italijanskem in slovenskem jeziku je Deželni svet Furlanije Julijske krajine poveril SLORI-ju, ki je sodeloval že pri pripravi konferenčnih strokovnih vsebin. V prvem delu zbornika so povzeti uvodni pozdravni nagovori goriškega župana E. Romolija, bivšega predsednika Deželnega sveta M. Franza in bivšega poddirektorja deželne Direkcije za kulturo, šport, mednarodne in komunitarne odnose G. Napolija. V nadaljevanju so razčlenjena poročila SLORI-jevih sodelavcev in prispevki predstavnikov raznih institucij, ki so se oglasili v jutranjem delu konference. Zbornik se zaključuje s sklepnim poročilom bivšega deželnega odbornika za kulturo, mednarodne odnose in lokalno upravo E. De Anne, ob koncu pa so priloženi še nekateri referenčni zakonski predpisi in drugi dokumenti.

V letu 2013 je Inštitut zbral in uredil vsa poročila in referate, poskrbel za njihov prevod iz slovenščine v italijanščino in obratno ter poskrbel za grafično obdelavo besedil. Novembra 2013 je Deželni svet Furlanije Julijske krajine zbornik objavil na svoji spletni strani (www.consiglio.regione.fvg.it), kmalu zatem pa še v tiskani izdaji.

Povežite se z nami

Bodite vedno v stiku z nami - naročite se na e-novice Slovenskega raziskovalnega inštituta.

vpiši se